Sivu 33

TeksTi ArjA KrAnK kuvaT MiiKA KAinu Näin on näkkileipä! R "Alakoulun ruokala, hernekeittopäivä, näkkäriä ja sinappia päälle. Kouluruokalan tuoksut, kolinat ja pulina." Moni muistaa näkkärin lapsuudesta, mutta rapsakka leipä pitää edelleen pintansa. korsuissa pomminkestäväksi, vaneriksi tai vanikaksi. ukiin täyteläinen tuoksu leyhähtää näkkileipätehtaalle tulijaa vastaan. Koneet murisevat ja rahisevat meluisasti. Ääni ei kuitenkaan kuulu Vaasan Oy:n Kotkan-tehtaan valvomon rauhaan, jossa valvomonhoitaja Jari Kokkonen istuu näennäisen rentona. Samalla hän seuraa silmä tarkkana leipomisprosessia monitorien kautta. "Suurimmaksi osaksi tehdas on automatisoitu, ja työni on etupäässä varmistaa, että asiat sujuvat." Paljon on vettä virrannut siitä, kun rapea herkku rantautui Suomeen Ruotsin maalta ja leipojilla oli kädet kyynärpäitä myöten jauhossa. Näkkileipää on meillä valmistettu teollisestikin jo yli sata vuotta. Vuosien varrella näkkäri on kokenut melkoisen muutoksen. 1920-luvulla arkileipänä maistui paksu näkkileipä. Ohuemmat sekä kalliimmat näkit alkoivat tulla pikkuhiljaa suositummaksi. Juhlavia olivat myös nimet, esimerkiksi Luxus sekä Supero. Sodan aikana kaikki muuttui, onneksi väliaikaisesti. Leipomokin valjastettiin valmistamaan jopa sentin paksuista sotilasleipää, joka nimettiin Ikivanhasta uuteen muotoon "Lapsuudessani karkki ei ollut ollenkaan edes viikoittaista herkkua. Ruutunäkkileipä oli karkin 'korvike' Yksi . ruutu kerrallaan imeksittiin. Kumina leivässä teki sen erilaisen makuiseksi!" Perinteisen suomalaisen näkkileipätaikinan resepti on ikivanha: sekoitetaan veteen hiivaa, suolaa, ehkä hieman taikinajuurta sekä mausteita ja ruisjauhoja. Saattaa kuulostaa itsestään selvältä mutta ei ole ­ teollisestikaan. "Viljan laatu on joka sadossa erilainen, ja koneiden säätöjä täytyy niiden mukaan muuttaa. Maistelemme myös leivän joka aamu, jotta laatu pysyisi samana" Vaasan tuotekehityspäällik, könä työskentelevä Teija Valjakka toteaa. Taikinan valmistushuoneessa valtavat astiat, taikinarenkaat, ovat pullollaan vaaleanruskeaa massaa. Yhdessä kuplii taikinajuuri. "Myyttinen tarina kertoo, että alkuperäinen taikinajuuremme olisi kuljetettu viinapullossa Kotkan uusille tehtaille neljäkymmentä vuotta sitten. Yhteishyvä 1.10 | 33

Section 1

Section 2

Page 1
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Page 7
Page 8
Page 9
Page 10
Page 11
Page 12
Page 13
Page 14
Page 15
Page 16
Page 17
Page 18
Page 19
Page 20
Page 21
Page 22
Page 23
Page 24
Page 25
Page 26
Page 27
Page 28
Page 29
Page 30
Page 31
Page 32
Page 33
Page 34
Page 35
Page 36
Page 37
Page 38
Page 39
Page 40
Page 41
Page 42
Page 43
Page 44
Page 45
Page 46
Page 47
Page 48
Page 49
Page 50
Page 51
Page 52
Page 53
Page 54
Page 55
Page 56
Page 57
Page 58
Page 59
Page 60
Page 61
Page 62
Page 63
Page 64
Page 65
Page 66
Page 67
Page 68
Page 69
Page 70
Page 71
Page 72
Page 73
Page 74
Page 75
Page 76
Page 77
Page 78
Page 79
Page 80

Miksi näet tämän sivun?

Selaimesi Flash Player on liian vanha tai Javascript ei ole päällä, joten näet julkaisun tekstiversion.

Lukeaksesi julkaisun Digipaper-muodossa asenna/päivitä Flash Player tästä tai laita Javascript päälle.

Digipaper-julkaisun lukeminen edellyttää vähintään
Flash Player versiota 7.


Jos selaimeesi ei ole asennettu ajantasaista Flash Playeriä, voit asentaa tai päivittää sen tästä.
© Copyright 2004-2006 Mederra Oy